FLAVORS OF CULTUREL HERITAGE (Kültürel Mirasın Lezzetleri)

FLAVORS OF CULTUREL HERITAGE (Kültürel Mirasın Lezzetleri)

FLAVORS OF CULTURAL HERITAGE adlı e-Twinning projemiz tamamlanmıştır. Projede 9 öğretmen, 15 öğrenci görev almıştır. Projemizi okulumuzdan Biyoloji öğretmenimiz Semra ALKAN yürütmüştür. Proje sonunda öğrencilermize katılım belgeleri okul müdürümüz Ömer DURMAZ tarafından takdim edilmiştir.

 

 

 

25.06.2025 112

Bu proje, dünyanın dört bir yanındaki farklı kültürler tarafından, kendi bölgelerinde yetiştirilen ürünleri kullanarak evde hazırlanan sağlıklı, geleneksel ve fermente edilmiş yiyecekleri keşfetmeyi amaçlamaktadır.

Sürdürülebilir gıda tüketimi için geleneksel fermente edilmiş yiyeceklerin önemi çok büyüktür. Bu yiyecekler sayısız besinsel fayda sağlar ve çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğe katkıda bulunur. Fermente edilmiş yiyecekler, sindirim sağlığını destekleyen probiyotikler içerir. Fermantasyon, vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırarak besinlerin biyoyararlılığını artırır. Ayrıca, gıdaların raf ömrünü doğal olarak uzatır ve yapay katkı maddelerine olan ihtiyacı azaltır. Dahası, fermantasyon gıda israfını önlemeye yardımcı olur; örneğin, fazla sebzeler veya süt ürünleri fermantasyon yoluyla korunabilir. Geleneksel yöntemler genellikle daha az enerji tüketir ve böylece karbon ayak izini azaltır. Yerel kaynakların kullanılması, ulaşımın çevresel etkisini en aza indirir. Geleneksel yöntemlerin korunması, kültürel zenginliği korur ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Bu tür yiyecekler bir topluluk duygusu yaratır ve geleneklerin canlı kalmasına yardımcı olur.

Kültürel çeşitliliğin ve geleneksel lezzetlerin zenginliğini sergilemek için tasarlanan bu proje, çeşitli kültürel mirasları keşfederken sağlıklı beslenme konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Proje, fermente yiyeceklerin hazırlanma yöntemleri ve sağlık yararları ile ilgili araştırmalara odaklanacaktır.

Etkinlikler infografikler, animasyonlar, videolar ve atölyeler aracılığıyla paylaşılacaktır. Proje sırasında toplanan bilgiler ve tarifler, daha geniş bir kitleye ulaşmak için dijital platformlarda ve basılı materyallerde yayınlanacaktır.

Sonuç olarak, bu proje sürdürülebilir beslenmeyi teşvik etmeyi, sağlıklı beslenme konusunda farkındalığı artırmayı ve kültürlerarası iletişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca gelecekte coğrafi olarak işaretli ürünlerin keşfine odaklanan ve bölgenin iklimsel ve kültürel özelliklerine ilişkin daha derin bilgiler edinmeyi hedefleyen bir Erasmus girişimine dönüşmeyi hedeflemektedir.

 

Designing a logo for the Project

https://www.storyjumper.com/book/read/179274161/67aeecaeac2c6

Creating a slogan for the Project 

https://www.storyjumper.com/book/read/182741831/682e2456100b2

1.    Researching the benefits of fermented products 

https://online.fliphtml5.com/onvps/npqs/

1.    Researching and making recipes for fermented products 

https://www.storyjumper.com/book/read/181425411/6808a50faa75f

 

25-06-202525-06-202525-06-202525-06-202525-06-202525-06-202525-06-202525-06-2025